Våra lamor
Här på gården har vi både klassiska lamor och några korsningar med Wooly. Nedan följer en kort presentation med bilder på alla individer. Klicka på knapparna om du vill hoppa direkt till ett avsnitt.
Våra hingstar står till förfogande för betäckning om ni har ett passande sto. Hör gärna av er för mer info.
Längst ner hittar ni också allmän information om lamor.
Fotot ovan: Mattias Mattisson - Sydöstran
Våra ston
Iduna
Sto
Klassisk lama
Född 2013
Föräldrar okända
Iduna flyttade hem till oss i juni 2022 tillsammans med sin dotter Naveen. De har tidigare gått som vandringlamor i Norrland, men den verksamheten önskade mindre lamor så vi bytte mot våra mindre tjejer Peach och Vitani.
Både Iduna & Naveen är av lite större modell och passar vår avel bättre. De är väldigt trevliga båda två.
Naveen
Sto
Klassisk lama
Född 2016
u: Iduna e: Okänd
Naveen flyttade hem till oss i juni 2022 tillsammans med sin mamma Iduna. De har tidigare gått som vandringslamor i Norrland, men den verksamheten önskade mindre lamor så vi bytte mot våra mindre tjejer Peach och Vitani.
Både Iduna & Naveen är av lite större modell och passar vår avel bättre. De är väldigt trevliga båda två.
Countrydrems Brave
Sto
Korsning klassisk/wooly lama
Född 2018-04-09
e: Whooly u: Faline
ue: Baloo uu: Mulan
Brave är gårdens förstfödda föl. Hon låg felplacerad när hon skulle födas så en veterinär fick komma hit och hjälpa till. Tack och lov gick allting bra och hon har från första stund varit mycket modig. Brave har fått fölen Countrydreams Perdita och Countrydreams Vixie.
Faline
Sto
Klassisk lama
Föddes på Öland 2013-05-29
ue: Baloo uu: Mulan
Faline köpte vi av Bengt på Öland i november 2017. Hon är i dagsläget ett av våra största ston och här på gården har hon fått fölen Countrydreams Brave och Countrydreams Yeti. Hon är en jättebra mamma som får stora och trygga föl.
Lady Marion
Sto
Klassisk lama
Föddes i Lammhult 2014
Föräldrar okända
Lady Marion köpte vi av Bengt utanför Svängstad i juni 2019. Hon är en lite mindre och finlemmad lama, men har fina proportioner. Hon är väldigt modig och framåt. Marion har fått fölen Countrydreams Colette och Countrydreams Nokk
Neera
Sto
Klassisk lama
Föddes i Rödeby 2013-11-02
e: okänd u: Norna
Neera köpte vi i juli 2018 och hon är en av gårdens större lamor. Hon har en sund kroppsbyggnad och är också väldigt trevlig i sitt sätt. Många människor faller för just henne! 2021 fick hon sitt första föl, den fläckiga hingsten Countrydreams Triton. Neera har fått ytterligare ett föl, Countrydreams Korall.
Shanti
Sto
Klassisk lama
Föddes på Kungsbyns Djurpark 2012
Föräldrar okända
Shanti köpte vi av en privatperson utanför Uppsala i juli 2018. Hon har fått fyra föl hos tidigare ägare och två föl hos oss: Countrydreams Amos och Countrydreams Gordon. Shanti är en blyg, men snäll tjej. Hon är feminin i sitt uttryck och mycket vacker. I hennes ull döljer sig små prickar och gråa fält. Shanit har nu fått sitt tredje föl, Countrydreams Sparky.
Tiana
Sto
Klassisk lama
Född 21-04-24 hos Lena Lundin
u: Signe e: Rocky
Tiana flyttade hit sommaren 2023. Hon är ett mycket feminint sto med vackra drag. Hon har en mycket milt och trygg temperament som vi hoppas hon ska kunna ärva vidare till sina föl i framtiden.
Countrydreams Perdita
Sto
Klassisk lama
Född 2023-05-20
u: Countrydreams Brave e: Elliot
Perdita är ett litet busfrö och Braves första föl. Hon har pappas fina appaloosa färg.
Countrydreams Cookie
Sto
Klassisk lama
Född 2023-06-11
u: Countrydreams Yeti e: Elliot
Cookie är en mycket sällskaplig och framåt liten tjej som verkar ha fått ärva det bästa av båda sina föräldrar.
Kelly
Sto
Klassisk lama
Född 2016
u. okänd e. okänd
Kelly är en supermysig tjej som i likhet med Brave, gillar att bli klappad och kliad, något som är lite udda för lamor här i Sverige.
Kelly flyttade hit den 12 november 2024 och kommer från en god vän. Hon är en toppentjej när det kommer besökare. Vänlig och social.
Donna
Sto
Klassisk lama
Född 2013
u. Baby e. okänd
Donna flyttade hit hösten 2023. Vi betäckte henne med Elliot våren 2024 och hoppas på ett fint föl till nästa år.
Countrydreams Korall
Sto
Klassisk lama
Född 240612
u. Neera e. Fagernes Lafayette
En grå liten tjej utan vita tecken! En sak som är säker är att hon inte flyttar från gården. Fina proportioner och lite större modell.
Countrydreams Vixie
Sto
Klassisk lama
Född 240618
u. Countrydreams Brave e. Fagernes Lafayette
Efter Korall föddes Vixie. En rödtott med fyra perfekta vita fötter och vitt på nosen. Fin exteriör och har fått mammas härliga, sociala mentalitet.
Våra hingstar
Skärvas Elliot
Hingst
Klassisk lama
Född på Skärva Herrgård 2018-06-17
e: Robin (Tyskland) u: Mira (Tyskland)
Elliot har ett ganska unikt utseende med sina prickar. Han är av färgen appaloosa, vilket bara ett fåtal lamor i Sverige har.
Elliot är en fin och snäll kille som bara växer sig vackrare och vackrare för varje dag som går. Hans mamma är importerad från Tyskland och hon var då redan dräktig med Elliot.
Fagernes Lafayette
Hingst
Klassisk lama
Född i Norge 2019-06-21
Importerad 2020-10-09
e: Karsten u: Veslemoy
Lafayette är importerad från Norge, där vi fick möjligheten att välja mellan två fina hingstföl. Christine är svag för den gråa färgen och vi fastnade överlag för denna kille.
Lafayette är inte bara vacker, han har även visat sig vara en mycket trygg och social individ. Vi ser fram emot att dela livet med honom och följa hans resa.
Merlin
Hingst
Korsning klassisk/wooly lama
Född 2021-11-06 hos Lena Lundin
u: Elin e: Edvard
Merlin flyttade till oss sommaren 2023. Han är en ung och vacker hingst som vi hoppas ska kunna tillföra mycket i vår avel i framtiden.
Countrydreams Nokk
Hingst
Klassisk lama
Född 240708
u. Lady Marion e. Skärvas Elliot
Nokk är som mamma, reslig och finlemmad. Trevlig och framåt, nyfiken och väldigt busig.
Countrydreams Sparky
Hingst
Klassisk lama
Född 240729
u. Shanti e. Skärvas Elliot
Sparky som var sist ut i år, är en lite mindre modell av lama, men otroligt söt. Tiden får utvisa om han växer ikapp eller behåller sin behändiga storlek.
Våra valacker
Djali
Valack
Korsning klassisk/wooly lama
Föddes hos Bengt på Öland 2015
e: Whooly u: Joyce
Djali köpte vi av Bengt i december 2015. Han är en helt underbar kille på alla tänkbara vis. Cool i alla situationer, lättlärd, nyfiken, trygg och mycket snäll. Djali är inkörd med vagn, tricktränad och barn kan sitta på honom. Tack vare hans coolhet är han med oss på i princip alla marknader. Djali tycker också om att prata, gärna mycket och högt.
Basil
Valack
Klassisk lama
Född 2008
u. okänd e. okänd
Basil flyttade hit tillsammans med bl a Donna och är en väldigt social och trevlig kille. Han har sedan tidigare burit packsadel och
är ett trevligt tillskott i besökshagen. Inte säger han heller nej till pellets när det bjuds.
Allmänt om lamor
“Kommer laman att spotta på mig?“
Det är oftast den första frågan folk ställer. Och visst stämmer det att lamor spottar, men det gör å andra sidan alla kameldjur. Att spotta på människor för att visa sitt missnöje upplever vi är vanligare hos kameler. Lamorna spottar mer mot varandra som en varning, istället för att till exempel morra eller visa tänder som andra djur kan göra. Sen finns det också lamor som är trötta på människor av olika anledningar och då kan det hända att de spottar med flit mot dessa, annars är det sällan de siktar in sig på människor. Men visst händer det att man råkar få en loska på sig av misstag ibland.
De tre vanligaste lamorna är:
Klassisk lama
Wooly lama
Suri lama
Laman har sitt ursprung i Anderna i Sydamerika och deras vilda släkting heter Guanaco. Laman är domesticerad och användes tidigt som lastdjur, men man hade dem även för att äta köttet och använda ullen, huden, fettet och avföringen till olika saker. Idag finns lamor utspridda lite här och var i hela världen och det har blivit ett populärt sällskapsdjur.
Lamor används främst som packdjur, men det är även vanligt att man sätter dem för vagn, arrangerar utställningar och maskerader, leder dem på hinderbanor och går promenader i skog och mark. Det är ett nyfiket och alert djur, dock inte något keldjur. Lamor står aldrig och kliar varandra som till exempel hästar kan göra. Det är helt enkelt inte naturligt för dem. Man kan lära dem att acceptera hantering men de uppskattar det sällan på samma sätt som många andra djur gör. Trots det är de ändå lättlärda och vill gärna vara med där det händer saker.