Våra åsnor

Åsnor är flockdjur och trivs bäst tillsammans med andra åsnor. I dagsläget har vi tre åsnor hemma på gården och här följer en kort presentation av dem. Vill du veta mer om åsnor så hittar du mer information om dessa väldigt smarta djur längst ner på sidan.

Skrållan

  • Sto

  • Född 20160615 i Frankrike

Skrållan köpte vi in till gården sommaren 2022 (av Malin Junod i Halmstad) för att Melker skulle få en kompis i sin egen storlek. Och som dom älskar varandra!

Skrållan heter egentligen Lauberfee i stamtavlan. Hon är inriden nu men inte inkörd. Men kanske något som vi kommer prova i framtiden.

Tack vare Skrållan kan nu alla våra tre åsnor gå tillsammans, då hon ser till att Alfred är snäll mot Melker. Det blev en riktig lyckoträff.

Skrållan är dessutom otroligt social med människor och älskar sällskap. När man är i hagen så är hon inte mer än någon centimeter bort.

Skrållan - Christine Karlsson

Melker

  • Valack

  • Född i Eslöv 130101

Melker köpte vi i maj 2016 och han är lugnet själv. Om han själv fick bestämma skulle han helst bara sitta i knät och kela och/eller äta våfflor hela dagarna.

Tack vare sitt lugn och sin snällhet är han fantastisk med barn. Han är dock en mindre åsna, så han kan bara bära mindre barn på ryggen.

Melker brukar följa med oss på i stort sett alla marknader och liknande vi åker till. Han har också följt med in på äldreboenden för att sprida lite glädje.

Melker är en riktig latmask, men vi försöker förklara för honom att det är nyttigt att röra på kroppen också.

Melker - Christine Karlsson

Alfred

  • Valack

  • Andalusisk åsna

  • Född i Spanien 150115

Alfred köpte vi av Malin i Halmstad i juli 2019. Han är en större andalusisk åsna (runt 133 cm hög) som även lite äldre människor kan rida på.

Han är känslig och kan vara lite försiktig med nya människor, men är mycket tillgiven när man väl har lärt känna honom.

Alfred är en pigg och glad åsna som älskar att få vara med och göra saker.

Alfred - Lindring.se

 Allmänt om åsnor

“Envis och dum som en åsna!”

Visst har man hört detta uttryck många gånger och vi kan förstå varifrån det kommer, även om vi såklart inte håller med. Åsnorna själva skulle nog hellre säga något i stil med: “Dum? Du menar nog för smart för din träningsteknik“.

Saken är den att åsnor tänker väldigt mycket och använder sin egen hjärna hellre än att lyssna på människor. De litar alltid mest på sitt eget omdöme. Om du ändå lyckas få en åsna till att lita på dig kommer du att ha en vän (och arbetskamrat) för livet. Dessa djur är väldigt tillgivna och spenderar mer än gärna tid med sina människor. Så om du någon gång blir kallad för åsna – ta det som en komplimang! Det betyder bara att du är smart, stark, uthållig, lugn och har en underbar personlighet.

Åsnor är flockdjur och trivs bäst tillsammans med andra åsnor, men många fungerar också bra ihop med hästar. Åsnor och hästar har varit domesticerade ungefär lika länge, men skiljer sig åt på många andra sätt. Åsnor blir oftast äldre och är i regel lugnare, då de inte alls har samma flyktinstinkt. De är också mer känsliga för kyla och väta, vilket beror på att deras päls är annorlunda.

Åsnor finns i många olika storlekar och färger. Det är starka djur som enkelt tar sig fram i svår terräng, vilket gör dem till populära packdjur. Åsnor har spelat en viktig roll för människor världen över sedan urminnes tider. De är också lättfödda vilket såklart har varit en fördel. I dagens Sverige får man dock vara lite försiktig, eftersom att vi har ganska kraftiga beten här och åsnor lätt blir tjocka och i värsta fall kan få foderrelaterad fång.

Vill du träffa våra åsnor?