Beridet bågskytte

Countrydreams Farm ger lektioner, har uppvisningar och anordnar tävlingar i beridet bågskytte. Är du nyfiken på att prova på sporten kan du läsa mer under Tjänster vi erbjuder. Beridet bågskytte har djupa historiska och kulturella rötter i hela världen och på denna sida berättar vi lite mer om sporten och dess historia. Vi går även in på hur vi kom i kontakt med beridet bågskytte och sedan blev flitiga utövare.


Sporten idag

Som etablerad sport har beridet bågskytte slagit sig fram sakta men säkert de senaste 50 åren. Spridningen av sportens existens, inte minst via media, har bidragit till att antalet utövare vuxit markant de senaste 10 åren. Som namnet antyder handlar det om att träffa olika måltavlor med med pil och båge, från hästryggen. Sporten innefattar mycket teknik, precision och samspel mellan häst och ryttare. Beridet bågskytte är verkligen till för alla, oavsett om du är nybörjare eller elitidrottare. Framför allt är det en väldigt rolig sport!

Tack vare diverse organisationer är sporten numera ganska väletablerad och det är möjligt att bedriva utbildning och arrangera tävlingar. Det finns allt från mindre nationella tävlingar och cuper till internationella mästerskap. Man tävlar i olika grenar som till exempel tower track och raid track. Det som kan skilja grenarna åt är bland annat banans längd, antalet pilar man får skjuta eller tiden man har på sig.

Med rätt vägledning och lite träning av både häst och ryttare kan man hyfsat snabbt komma igång med sporten och har man höga ambitioner finns det stort utrymme för utveckling. Besök gärna Svenska Bågskytteförbundet för mer information.


Vår relation till sporten

När jag, Jimmie, var runt 15 år fick jag den lite udda idén att börja skjuta pilbåge ridandes på min häst. Jag fastnade för detta direkt och några år senare hittade jag en handfull likasinnade utövare. Tillsammans försökte vi få igång sporten i Sverige och 2009 anordnades den första svenska tävlingen, som jag också vann. Därefter fortsatte jag med tävlandet både i Sverige och utomlands.

Efter en tid började jag hålla kurser och lektioner i beridet bågskytte och startade även en webbshop med samma inriktning. Detta tog mycket av min tid, så det egna tävlandet fick läggas på is.

När jag träffade Christine ville även hon börja utöva denna roliga sport så vi drog genast igång med intensivträning. Ambitionerna var höga och träningen tog såpass mycket tid att webbshopen fick läggas ner. Christines karriär som beriden bågskytt startade strax därefter och hon klättrade snabbt upp till pallplatser och pokaler.


Scroll Up