Allmänt om lamor

“Kommer laman att spotta på mig?

Det är oftast den första frågan folk ställer. Och visst stämmer det att lamor spottar, men det gör å andra sidan alla kameldjur. Att spotta på människor för att visa sitt missnöje upplever vi är vanligare hos kameler. Lamorna spottar mer mot varandra som en varning, istället för att till exempel morra eller visa tänder som andra djur kan göra. Sen finns det också lamor som är trötta på människor av olika anledningar och då kan det hända att de spottar på flit mot dessa, annars är det sällan de siktar in sig på människor. Men visst händer det att man råkar få en loska på sig av misstag ibland.

De tre vanligaste lamorna är:

  • Klassisk lama
  • Wooly lama
  • Suri lama

Laman har sitt ursprung i Anderna i Sydamerika och deras vilda släkting heter Guanaco. Laman är domesticerad och användes tidigt som lastdjur, men man hade dem även för att äta köttet och använda ullen, huden, fettet och avföringen till olika saker. Idag finns lamor utspridda lite här och var i hela världen och det har blivit ett populärt sällskapsdjur.

Lamor används främst som packdjur, men det är även vanligt att man sätter dem för vagn, arrangerar utställningar och maskerader, leder dem på hinderbanor och går promenader i skog och mark. Det är ett nyfiket och alert djur, dock inte något keldjur. Lamor står aldrig och kliar varandra som till exempel hästar kan göra. Det är helt enkelt inte naturligt för dem. Man kan lära dem att acceptera hantering men de uppskattar det sällan på samma sätt som många andra djur gör. Trots det är de ändå lättlärda och vill gärna vara med där det händer saker.


Scroll Up