Allmänt om kameler

“Vad har man kameler till egentligen?”

Det är den absolut vanligaste frågan vi får. Det korta och enkla svaret är att här i Sverige har man dem på ungefär samma sätt som hästar. Kameler och hästar har många gemensamma användningsområden, även om de är väldigt olika djur. Vad vi gör med just våra kameler kan ni läsa mer om på sidan Våra kameler.

Detta är starka och tåliga djur. En fullvuxen individ i bra kondition orkar gå väldigt långa sträckor, samt bära och dra tung last. Betydligt mer än hästar klarar av. I andra delar av världen nyttjas kameler även för sitt kött, skinn, ull, mjölk och gödsel.

Den tvåpuckliga kamelen, även kallad baktrisk kamel, har sitt ursprung i Gobiöknen i östra Centralasien. Dock skiljer sig “tamkamelen” en hel del från de vilda kameler som finns kvar. Därför kan man inte korsa in tama kameler för att rädda upp beståndet i det vilda.


Väderanpassning

Kamelerna är väldigt anpassade efter det klimat de kommer från. I Gobiöknen blir det väldigt varma somrar med +35 grader. Deras långa smala ben hjälper till att skydda dem från den varma ökenmarken. Vintrarna drar istället åt det andra extremhållet och blir riktigt kalla, runt -35 grader. Inför vintern får kamelerna rejält tjock vinterpäls som de sedan fäller ur på våren.

Många undrar om kamelerna tycker att det är för kallt här i Sverige, men tvärtom blir det nästan för varmt åt dem här på vintern. De är ju vana och anpassade för att klara riktigt ordentlig vinterkyla.


Utseende och kännetecken

Många undrar också varför kameler har två pucklar och egentligen finns det inget tvärsäkert svar på det. Man vet dock att de rör sig smidigare och tål mer värme tack vare att de förvarar sitt kroppsfett i pucklarna istället för att ha underhudsfett över hela kroppen. Pucklarna skyddar även ryggen mot solens starkaste strålar när den står i zenit.

Kamelens överläpp är tvådelad där de båda sidorna kan jobba var för sig. På detta sätt kan de lättare ta tillvara på och äta den bästa födan som finns där de lever. Deras långa täta ögonfransar skyddar ögonen från sand och de kan även stänga sina näsborrar som skydd mot sandstormar. En annan anpassning till klimatet är deras kroppstemperatur som kan variera ovanligt mycket utan att det är något fel. För att kunna beta på långa avstånd från vattenhål är de också anpassade för att klara sig utan vatten väldigt länge. De dricker istället stora mängder när de väl får chansen.

Alla dessa anpassningar har gjort dem till ett värdefullt arbetsdjur för människor i torra och varma klimat där man behöver färdas långt.


Att äga en kamel

Dessa stora djur har som vuxna inga naturliga fiender, vilket gör att de är ganska orädda av sig till naturen. De har också väldigt bra minne, så om du behandlar dem illa kommer de aldrig att glömma det. Det gäller att ha kunskap om deras beteende och träna dem på ett varsamt och klokt sätt. De är väldigt lättlärda och förstår snabbt om du når fram på rätt sätt. Det är lugna djur som tänker mycket, mer än man kan tro.

Om du är intresserad av att skaffa kameler skulle vi varmt rekommendera att läsa på mycket först. Detta gäller ju givetvis för alla djur, men på grund av kamelernas storlek och styrka kan de bli farliga med fel sorts träning. I rätt händer kan de dock bli helt fantastiska! Prata gärna med personer som har egna kameler och försök träffa så många som möjligt. Glöm inte bort att de bör bo tillsammans med andra kameler för att må som bäst.


Scroll Up