Allmänt om åsnor

“Envis och dum som en åsna!”

Visst har man hört detta uttryck många gånger och vi kan förstå varifrån det kommer, även om vi såklart inte håller med. Åsnorna själva skulle nog hellre säga något i stil med: “Dum? Du menar nog för smart för din träningsteknik“.

Saken är den att åsnor tänker väldigt mycket och använder sin egen hjärna hellre än att lyssna på människor. De litar alltid mest på sitt eget omdöme. Om du ändå lyckas få en åsna till att lita på dig kommer du att ha en vän (och arbetskamrat) för livet. Dessa djur är väldigt tillgivna och spenderar mer än gärna tid med sina människor. Så om du någon gång blir kallad för åsna – ta det som en komplimang! Det betyder bara att du är smart, stark, uthållig, lugn och har en underbar personlighet.

Åsnor är flockdjur och trivs bäst tillsammans med andra åsnor, men många fungerar också bra ihop med hästar. Åsnor och hästar har varit domesticerade ungefär lika länge, men skiljer sig åt på många andra sätt. Åsnor blir oftast äldre och är i regel lugnare, då de inte alls har samma flyktinstinkt. De är också mer känsliga för kyla och väta, vilket beror på att deras päls är annorlunda.

Åsnor finns i många olika storlekar och färger. Det är starka djur som enkelt tar sig fram i svår terräng, vilket gör dem till populära packdjur. Åsnor har spelat en viktig roll för människor världen över sedan urminnes tider. De är också lättfödda vilket såklart har varit en fördel. I dagens Sverige får man dock vara lite försiktig, eftersom att vi har ganska kraftiga beten här och åsnor lätt blir tjocka och i värsta fall kan få foderrelaterad fång.


Scroll Up